maandag 16 oktober 2017

De heilige driehoek in verbinding met kunst door Stefanie Hoeksma 4HH


Ik woon al 13 jaar in Oosterhout en ik heb nooit echt geweten dat er 3 kloosters een Heilige Driehoek vormen en dat dit uniek stuk cultuurlandschap vol staat met bijzondere bomen en planten.
Hoe leuk is het om daar nu eens rond te wandelen ter ere van de 1e Biënnale Kunst in Oosterhout.

Aan deze eerste keer doen 25 hedendaagse kunstenaars mee en hun 150 kunstwerken zijn te zien in de kapellen, gangen en tuinen van de drie kloosters. Voor deze Biënnale in de heilige driehoek is het thema “liefde” gekozen en een groot deel van de kunstwerken zijn ook speciaal in opdracht van deze Biënnale gemaakt.

IMG_1862.JPG

Op een zonnige donderdag namiddag begon de wandeling door de landerijen en tuinen van het eerste klooster: de Sint-Paulusabdij.  In het kerkgedeelte aan het plafond hingen grote geschilderde doeken, op de grond lagen marmeren kunst platen en in de gangen zag ik de eerste vergrootglazen…. Echt grappig, want daarna waren er nog meer, en zelf buiten in de tuin en in de bomen hadden ze die geplaatst. Het ging om het oog voor detail, oftewel dankbaar zijn voor dingen om je heen.

IMG_1873.JPG

Vervolgens via een mooi wandelpad tussen hoge bomen richting het tweede klooster: de Sint Catharinadal. Dit is een mooi groot gebouw. In de voortuin stond kunst van een bekende kunstenaar Kortekaas. De bloemblaadjes waren overal in verwerkt en veel van deze kunst had aan de buitenkant een verroest ijzerlaagje. Dat laagje zit erop om de kern te beschermen. Er staat ook een speciaal voertuig: de Kosmobiel. Het blijkt dat dit voertuig een kist is voor overledene waarin ze ook rechtop konden worden gezet. Het zag er allemaal mooi uit daarbuiten met de zon erop. Eenmaal binnengekomen hadden ze in de zalen en gangen een behoorlijke diversiteit aan vormen, materialen en kleuren hangen, waarbij je denkt.. “hoe kunnen ze het verzinnen?”. Het leuke is dat je ook af en toe wat nonnen ziet lopen, wat een heel leuk totaal beeld geeft. De nonnen hadden in iedere kerk andere kleuren kleren aan. De ene had een soort witte jurk en de andere een zwarte. In dit klooster zit ook een winkeltje en is er een modern restaurant, wat dus mensen van buiten het klooster aan kan trekken.

IMG_1881.JPG

Het wandelpad verder aflopend, kwam ik bij het derde klooster: Onze Lieve Vrouwe abdij. Vanuit de ingang van de hal waren de kunstwerken al goed te zien. Er was ook een speciale met een kind van glasstukjes waaruit licht kwam. Verderop in het gebouw was een soort shopje, waar je een aantal kunstzaken en of souvenirs van de biënnale kon kopen.

In het algemeen had ik wat anders verwacht over het thema liefde en ik kon het niet zo herkennen, maar ik dacht dat het eerder om verliefdheid tussen mensen zou zijn. De gebouwen en omgeving was indrukwekkend en erg leuk om daar rond te mogen lopen en zelfs in de kloosters te zijn geweest.

IMG_1887.JPG

Hieronder staan nog wat foto’s:

IMG_1879.JPG

De eerste is een beeld wat is gemaakt en daarna door de midden is “geknipt” omgedraaid en daarna weer aan elkaar “geplakt”.

IMG_1874.JPG

De tweede is een lichtbox met daarvoor een foto en door de foto komt het licht door.

IMG_1863.JPG

De derde is een doek met een foto gedrukt die je bijna alleen ziet als er licht doorheen schijnt.

IMG_1867.JPG

En de vierde is een schilderij met daarop een man met vleugels. In het schilderij is een soort van gat met een wit gedraaide ijzeren schroef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten